in

Boyun Düzleşmesi Nedir

Boyun Düzleşmesi Nedir?
Daha çok uzun saatler boyunca bilgisayar başında çalışmak durumunda olan ve daha ziyade genç bireylerde ortaya çıkan boyun düzleşmesi, fiziksel olarak gelişen bir sağlık problemidir. Saatlerce aynı pozisyonda durmanın yok açtığı boyun düzleşmesi probleminden düzenli bir egzersiz programı ve hareketli bir yaşam ile kurtulmak mümkün olabilmektedir. Bireyin yaşam kalitesinin düşmesine yol açan boyun düzleşmesi neden olur?
Boyun düzleşmesi nedir? Tedavisi nasıldır? gibi soruların cevaplarını yazımızın devamında ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz.
Boyun Düzleşmesi Nedir? 
Sonradan gelişim gösteren fiziksel bir hastalık olan boyun düzleşmesi, normalde C şeklinde olan boyun bölgesinin I şeklini alması durumu olarak ifade edilmektedir. Her bireyin omurga dizilimi, şekli ve genişliği tamamen kendine özeldir. Boyun bölgeein ter alan C şeklinin insanlarda tek ortak nokta olduğunu ifade edebiliriz. Boyun düzleşmesinşn altında yatan etken, yumuşak disklere sahip olan omurganın kayması ve işlevini yitirmesidir.
Nedenleri
Boyun fıtığının en önde gelen nedeni, bireyin saatlerce aynı pozisyonda durması ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmasıdır. Sürekli olarak çok ağır yük taşımak da boyun fıtığına yol açabilen nedenler arasında yer almaktadır. Hatta birtakım alışkanlıklar da boyun fıtığına sebep olabilmektedir. Yastık ve yatak tercihinin doğru yapılması, bu sorunun oluşmaması adına oldukça önemlidir. Yanlış tercihler, boyun fıtığına varan problemlere yol açabilmektedir. Aşırı bir tempoda çalışmak ve buna bağlı olarak fazla yorgunluk çekmek, tükenmişlik sendromu ve depresyon gibi daha pek çok etken de boyun düzleşmesine davetiye çıkaran sebepler arasında yer almaktadır.
Boyun düzleşmesi daha ziyade aynı haraketi uzun bir süre boyunca ve sıklıkla gerçekleştiren bireylerde görülen fiziksel bir problemdir. Kısacası yalnızda çalışan bireylerde değil, aynı zamanda devamlı oturan ya da yatan bireylerde de kendini gösterebilmektedir. Özellikle öğretmenler, boyun düzleşmesi adına risk grubu içerisinde yer almaktadırlar. Saatlerce kitap okuyanlar ya da ders çalışanlar, sürekli bilgisayar başında oturanlar ve sürekli evde örgü yapan hanımlar da bu anlamda risk altında olan bireyler arasında yer almaktadırlar.
Boyun düzleşmesi Belirtileri 
Bu konuda sözünü edebileceğimiz en önemli belirti boyun bölgesinde ortaya çıkan ağrılardır. Boyun düzleşmesini yer aldığı alana ve yoğunluğa bağlı olarak şiddetli de az ya da çok olabilmektedir. Boyun hareketlerinde kısıtlı da boyun düzleşmesinin anlaşılmasını sağlayan belirtiler arasında yer almaktadır. Hasta, boynunu dilediği gibi rahat hareket ettiremediğinden şikayet etmektedir.
Boyun düzleşmesi Tedavi 
Tedaviye başlanmadan önce ilk olarak omurilikte ve omurilikteki sinirlerde baskı olup olmadığının saptanması gerekmektedir. Şayet baskı var ise hasta için kas güçlendirici, yanı sıra da egzersiz ve fizik tedavi tavsiye edilmektedir. Boyun düzleşmesi için uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden bir tanesi de boyunluk kullanımıdır. Tedavi sürecinde iyileştirmeye yönelik tavsiyelerin haricinde hastanın bu süreci en rahat şekilde almasını sağlamak üzere ağrı kesicileri kullanılması da mümkündür. Rahatsızlık şayet ciddi bir boyuta ulaşmış ve dizlerde kayma durumu söz konusuysa fizik tedavi seansları tavsiye edilmektedir.
Tedavisi mümkün olmayan boyun düzleşmesi etki alanını genişleterek nörolojik problemlere yol açabilmektedir. Hastanın mevcut durumuna bağlı olarak doktor cerrahi müdahalede de bulunabilmektedir. Baskı durumu bulunan boyun düzleşmesi vakalarında kaslarda güç kaybı söz konusu olabileceğinden cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bununla birlikte ameliyatın gerçekleştirileceği bölge milyonlarca sinirin yer aldığı kritik bir konuma sahip olduğundan dolayı burada cerrahi müdahale bir hayli riskli olacaktır. Bundan dolayı uzmanlar için ameliyat, doktorların en son tercih ettikleri müdahale olmaktadır. Başarılı bir tedavi sürecinde için hastaların günlük yaşantılarında olabildiğince dikkatli davranmaları, boyunlarını çok zorlamamaları gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Written by Ayşe Topçu

Balayı Sistiti Nedir

Lupus Hastalığı ve Belirtileri